Pogledaj temu - JEDNOJAJČANI ILI DVOJAJČANI • Roditeljski forum - SuperBaby
header
  • CheCheShop
  • hena-com

Vremenska zona: UTC + 02:00
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 
Autor/ica Poruka
PostPostano: sri lip 04, 2008 12:09 am 
Offline
Avatar

Pridružen/a: čet stu 01, 2007 1:00 am
Postovi: 489
Lokacija: dubec
JEDNOJAJČANI ILI DVOJAJČANI

Postoje dvije vrste blizanaca:

Jednojajčani ili homozigotni a to su oni koji su uvijek istoga spola i izgledaju potpuno jednako.
Dvojajčani ili dizigotni, koji su različiti jedan od drugoga a mogu biti istog ili različitog spola.
JEDNOJAJČANI BLIZANCI

Oni se razvijaju nakon oplodnje jedne jedine jajne stanice od strane jednoga spermija, a od kojih se stvara zigota (prva stanica embrija). Ona se zatim dijeli što se događa i inače kod jednoplodnih trudnoća. Kod jednoplodnih trudnoća, međutim, dolazi do daljnjeg umnažanja stanica zigote koja za to vrijeme putuje kroz jajovod prema maternici i tamo se smješta u sluznicu i nastavlja razvijati. Jednojajčani blizanci nastaju, kada iz još nepotpuno poznatih razloga, dolazi do podjele oplođene jajne stanice u dvije jedinke, koje su potpuno jednake i istog spola zbog toga što imaju potpuno jednake gene.
Ovi blizanci mogu imati odvojene posteljice i odvojene plodove ovoje; mogu imati zajedničku posteljicu i svaki svoje plodove ooje a mogu imati i zajedničku posteljicu i zajedničke plodove ovoje.
Kakva će se posteljica razviti ovisi o trenutku u kojem dolazi do podjele oplođene jajne stanice u dvije jedinke.
Ako do podjele dođe dok jajna stanica tek putuje prema maternici, razvit će se dvije odvojene posteljice i amnijske šupljine, kao kod dvojajčanih blizanaca, jer se svaki zametak zasebno smješta u sluznicu maternice.
Ako do podjele dođe nakon što se zametak već ugnijezdio u sluznicu maternice, nakon početka razvoja posteljice, ali dok se još nisu razvile amnijske šupljine okružene plodovim ovojima, doći će do razvoja zajedničke posteljice sa dvije amnijske šupljine. To je situacija do koje ne može doći kod dvojajčanih blizanaca;
Ako do podjele zametka dođe nakon početka razvoja i posteljice i amnijskih šupljina razvit će se jedna posteljica i jedna zajednička amnijska šupljina okružena plodovim ovojima unutar koje se “guraju” oba blizanca. To je također situacija do koje ne može doći kod dvojajčanih blizanaca
Neobično je važno istaknuti da se kod jejdnojajčanih blizanaca sa zajedničkom posteljicom i/ili zajedničkim plodovim ovojima mogu tijekom trudnoće razviti teške komplikacije koje su svojstvene samo takvoj vrsti blizanaca (međublizanačka transfuzija krvi kroz zajedničku posteljicu, nejednak rast blizanaca, zapetljanje dvaju pupkovina i slično). Zato je neobično važno već tijekom prvog tromjesečja (najbolje između 8. i 12. tjedna trudnoće) napraviti temeljit ultrazvučni pregled pri kojem se može razlikovati jednojajčane od dvojajčanih blizanaca znakovito lakše nego kasnije u trudnoći. Pritom je dijagnostika znakovito olakšana novom tehnikom trodimenzionalnog ultrazvuka.

DVOJAJČANI BLIZANCI

Oni nastaju kao posljedica oplodnje dvije jajne stanice od strane dva spermija. Mogućnost takvog začeća postoji kada u žene, tijekom jednog menstruacijskog ciklusa dođe do izbacivanja (ovulacije) dvije jajne stanice istovremeno. To je i razlog što na ovaj način nastali blizanci ne moraju biti istog spola i ne moraju si međusobno sličiti ništa više nego da se radi o braći ili sestrama istih roditelja iz dvaju različitih trudnoća. Dvojajčani blizanci uvijek imaju svaki svoju posteljicu i svoju amnijsku šupljinu okruženu plodovim ovojima. Kada se očekuju blizanci, redovite ginekološke i ultrazvučne preglede treba obavljati češće. Ultrazvučnim pregledom u prvom tromjesečju trudnoće najlakše se određuje da li su blizanci jednojajčani ili dvojajčani. To je presudno za daljnji nadzor trudnoće i predviđanje mogućih komplikacija.

POVEĆANI NAPOR ZA TIJELO MAJKE

Kako bi se prilagodilo trudnoći, tijelo buduće majke doživljava niz promjena koje su izrazitije i naglašenije ako je djece više.
Tijelo buduće majke mora se pripremiti za razvoj ne samo dvoje djece koja se moraju razviti do kraja kako bi se mogla roditi, već i svega što je toj djeci potrebno za razvoj i preživljavanje: dvaju pupkovina, dvije posteljice, dvostruke količine plodove vode, dvaju plodovih ovoja. Ukoliko se razvija samo jedna posteljica ona je, međutim veća i teža od posteljice kod jednoplodne trudnoće.
Posljedica ovih promjena je krajnje naprezanje majčinih organa što može predstavljati i zdravstvene tegobe za majku.
OPASNOST OD GESTOZE

Najučestalija opasnost koju sa sobom nosi blizanačka trudnoća je opasnost od pojave gestoze, bolesti povezane sa trudnoćom, a koja može ozbiljno ugroziti zdravlje i buduće majke i djeteta koje nosi.
Gestoza je obilježena povišenjem arterijskog krvnog tlaka (hipertenzijom), nastankom otoka (edema) oko zglobova i na licu te proteinurijom, odnosno izlučivanjem bjelančevina u mokraći.
U blizanačkoj trudnoći povećanoj opasnosti od nastanka gestoze doprinosi i još veće povećanje količine tekućine u tijelu majke nego kod jednoplodne trudnoće, što može dovesti do hipertenzije i zadržavanja vode u tkivima majke.
Ovi organi su najopterećeniji:

Srce Obujam krvi u cirkulaciji tijekom normalne trudnoće povećava se na sedam litara, a u blizanačkoj trudnoći čak i do deset litara. Do tog povećanja ne dolazi najednom, već postupno, ali već u drugom tromjesečju je potpuno. Srce, koje inače pumpa svake minute sedam litara krvi u jednoplodnoj trudnoći, mora uložiti daleko veći napor ako je trudnoća višeplodna.

Jetra Jetra također osjeća povećano opterećenje jer je to glavni organ za preradu mnogih hranjivih ali i otpadnih tvari u tijelu a kojih se tijekom blizanačke trudnoće stvara dvostruko više.

Bubrezi Opće povećanje količine tekućine u tijelu, a koje je, kao što je već spomenuto u blizanačkoj trudnoći još izrazitije, opterećuje više i bubrege, koji osim što pročišćavaju krv majke, pročišćavaju istovremeno preko majčine krvi i krv dvoje djece.

Maternica Izrazitije povećanje maternice koje je očito kod blizanačkih trudnoća može dovesti do poteškoća pri disanju jer krajem trudnoće pritišće ošit i podiže ga te smanjuje prostor prsne šupljine. Osim toga, maternica pritišće na velike vene kojima se krv vraća iz donjeg dijela tijela u srce te na taj način stvara venski zastoj i dovodi do oticanja nogu.

KORISNI SAVJETI

Moguće je spriječiti opasnosti povezane s višeplodnom trudnoćom: dovoljno je slijediti nešto brojnije upute a koje su usmjerene prvenstveno na sprečavanje gestoze, ali i drugih tegoba.


Redovito se kontrolirati Pretrage krvi i mokraće moraju se obavljati u kraćim vremenskim razmacima nego što je to slučaj kod jednoplodne trudnoće te prema tome treba slijediti upute ginekologa. Također treba češće kontrolirati krvni tlak.


Izbjegavati pretjerane napore Treba izbjegavati zamaranje, no osobito preaktivan način života koji ne odgovara tijelu opterećenom povećanim radom, a što bi moglo dovesto do razvoja hipertenzije. To međutim ne znači apsolutno mirovanje. Dapače, polagana šetnja (uz udobnu odjeću i obuću) može biti samo od koristi. Buduća majka može nositi i trudnički pojas koji će joj olakšati optećenje donjeg dijela kralješnice koja podnosi dvostruku težinu maternice. Ako je trudnica zaposlena, ginekolog bi joj mogao savjetovati odlazak na trudničko bolovanje prije nego što nastupi razdoblje porodiljskog dopusta.


Odabrati laganu i uravnoteženu prehranu Tijekom trudnoće je uvijek dobro ograničiti unos soli, pa tako i kada se očekuju blizanci. Hranu valja odabrati na način koji će osigurati tijelu sve potrebne hranjive tvari. Ukoliko ginekolog smatra potrebnim propisati će dopunsko uzimanje željeza i kalcija.


Održavati tjelesnu težinu Tjelesna težina, koja se u blizanačkoj trudnoći povećava značajno već tijekom prvih mjeseci, treba se držati pod nadzorom. Prosječnim dobitkom na težini smatra se onaj od petnaestak kilograma; treba misliti na činjenicu da dob majke može utjecati na dobivanje na težini (više godina-više kilograma). Blizanačku trudnoću ne prati osobito povećanje opasnosti od razvoja gestacijskog dijabetesa no on se može razviti, kao i kod jednoplodne trudnoće.

VEZANO UZ POROD

Ako se očekuje blizanaca dobro je psihološki se pripremiti na činjenicu kako bi porod vrlo vjerojatno mogao uslijediti prije termina, iz jednostavnog razloga što je težina i veličina maternice tolika da ne može izdržati sve do uobičajenog termina poroda.
Do poroda može doći na fiziološki, odnosno normalan način ako svako dijete ima svoju amnijsku šupljinu i ako ne postoje neki čimbenici koji povećavaju opasnost za dijete (primjerice tjelesna težina puno manja od normalne za tu dob).
Ako je potrebno, može se učiniti carski rez, a najčešće je to kada postoji poremećeni stav djeteta na izlazu iz zdjelice ili drugi čimbenici poput bolesti majke. Carski rez može biti potreban i ako ne dolazi do “uhodavanja” trudova zbog toga što je maternica već rastegnuta u tolikoj mjeri da ne mora biti sposobna stezati se dovoljno da izazove porod.
RJEČNIK

Jajna stanica
Ženska spolna stanica

Posteljica
Organ koji djetetu dovi kisik i hranjive tvari

Amnijska šupljina
Prostor unutar maternice u kojem se nalazi fetus, povezan pupkovinom s posteljicom a okružen amnijskom tekućinom (plodovom vodom). Ovaj je prostor okružen plodovim ovojima, a njihov najispupčeniji dio uz kanal vrata maternice popularno se naziva “vodenjak”. Kada ovoji puknu, plodova voda otječe.

Spermij
Muška spolna stanica

Zigota
Prva stanica novog ljudskog bića koja nastaje spajanjem ženske i muške spolne stanice a čijom diobom se kasnije razvija embrij, odnosno fetus.

Ukratko

Ako očekujete dvojke morate se kontrolirati češće nego kada očekujete samo jedno dijete. Na taj način je lakše otkriti sve poremećaje do kojih može doći, a poglavito gestozu. Potrebno je također da se trudnica pretjerano ne zamara te da obrati pažnju načinu prehrane i drži pod kontrolom tjelesnu težinu, kako ne bi dodatno opteretila već ionako dvostruko opterećeniji organizam.

Doc.dr.sc. Milan Kos
dr.med. Martina Ujević

_________________
Tara i Ivan Benedikt 19.06.2007
http://tickers.tickerfactory.com/ezt/d/2;10743;34/st/20070619/n/TARA+I+IVAN+BENEDIKT/k/c826/age.png


Vrh
 Profil  
 
Prikaži postove “stare”:  Redanje  
Započni novu temu Odgovori  [ 1 post ] 

Vremenska zona: UTC + 02:00


Online

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.


Ne možeš započinjati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš postati privitke.

Traži:
Forum(o)Bir:  

Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
HR (CRO) by hecos
  • hena-com
  • hena-com
  • hena-com
  • hena-com
  • fotkashop
  • digitalije
  • naslovnice
  • sendvic

Mama i beba

Pitaj mamu